Borge Børresen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borge Børresen med racersykkel og premier.

Borge Børresen (født 11. februar 1877 i Sandefjord, død 6. februar 1948 samme sted) var kjøpmann med kolonialforretning i Prinsens gate. Han var også en allsidig idrettsmann og aktiv både som turner, vektløfter, bryter og syklist.

Bakgrunn

Foreldrene var Helvik (f. 1849), som kom fra Stokke, og Bernhard Børresen (f. 1854). Ved folketellingen for 1891 sto moren oppført som husmor og faren som handelsborger og fiskehandler. Borge hadde minst to søstre: Helga (f. 1879) og Olga (f. 1889), og en bror, Anthon Laurits.

Borge vokste opp i huset til bestefaren, Ole Børresen, i daværende Søndre Ruklegate 2. I 1891 og 1900 bodde han med foreldre og søsken (bare den yngste i 1900) i Østre gate 259 b. I 1910 var han blitt huseier i Prinsens gate 18, der han også bodde i 1920. I husstanden bodde også butikkjomfru og husbestyrerinne Charlotte Halvorsen, som var født i Kristiania, og tjeneste- og kokkepike Anna Dorthea Olsen.

Senere bodde Børresen i Schanches gate 10.

Virke som kjøpmann

Prinsens gate 16, som tilhørte fru Lovise Christensen, deretter Borge Børresen. Senere ble huset prestebolig for Sandefjord, Sjøfartsmuseet i Sandefjord og Villa Kultura.

Allerede 7 år gammel begynte Børresen å jobbe hos onkelen, som drev Ant. L. Børresens forretning. Da han var 14, hadde han arbeidet seg opp til førstemann hos ham.

Da han sluttet hos Ant. L. Børresen, tok han handelsborgerskap og begynte en agenturforretning. Etter et års verneplikt på Håøya i Tønsbergfjorden, åpnet han egen forretning i farens gård på hjørnet av Kongens gate og Prinsens gate og drev den i fem år. I 1905 kjøpte han Prinsens gate 18 av Lovise Christensen. Her innredet han kolonialforretning, som han drev i 19 år. Parallelt med forretningen drev han også med eiendomshandel. Siste del av yrkeslivet drev han med agenturer.

Virke som idrettsmann

Borge Børresen på hesten sin, "Alf", med premier på bakveggen.

Som idrettsmann var han allsidig. Han kom tidlig med i turnforeningen, der han både ble forturner og overturner. Han lærte også gresk-romersk bryting og var i eliteklassen. Børresen hadde også flere hester, blant annet «Frigg» og hingsten «Alf», som han kjørte inn godt over tretti premier med. I forbindelse med Børresens 65-årsdag skrev Sandefjords Blad:

Hans interesse for det atletiske, idrett og sport, drev ham til trening og innsats fra han var ganske ung. Ja hans kjærlighet til sporten var så sterk at den varte meget lenger enn den kjærlighet han følte for en pikelill den ene gangen han var forelsket.

Børresen ble regnet som Sandefjord og omegns, og også en av landets, beste sykkelryttere. Han satte flere rekorder. 40-kilometer kjørte han på 1 time og 6 minutter med pause og på 1 time og 11 minutter uten pause, 25-kilometeren på 44 minutter og 22 kilometeren på 28 minutter og 50 sekunder. Han deltok også i sykkelløpet som sykkelfabrikken Nordmanden årlig arrangerte på Raveien. Han var også aktiv vektløfter. Idretten var populær og hadde et stort publikum. Sandefjords Blad skrev i nevnte artikkel at han hadde feiret mange triumfer som sterk mann.

Han løftet en hest med to mann på 1 fot over marken, løftet med letthet 115 kilo over hodet med to hender og 75 kilo med en hand. Over skuldrene har han båret manual med fem mann hengende på, samlet vekt 525 kilo! Han kunde sitte på en stol med føttene framstrakt og holde to mann på leggene. Det var en vekt på 185 kilo. Videre klarte han å ligge med nakken på en stol og føttene på en annen og ha en mann på 100 kilo på brystet. Hvem gjør dette efter? Det er kjent at Børresen et par år før verdenskrigen utfordret Carl Norbeck i vektløftning og var villig til å sette inn 200 kroner. Men Norbeck undslo seg. Han hadde sett beviser på Børresens styrke før.

Verv og organisasjonsliv

Børresen var en periode med i ligningskommisjonen.

Han var også med styret for Sandefjords Handelsstands Forening. Da Thor Dahl forærte foreningen en fane, gjorde han Borge Børresen til fanebærer på livstid.

Børresen var i mange år kasserer i travforeningen. Han hadde også med utskrivning av hester til militærtjenesten å gjøre.

Kilder

Eksterne lenker


Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.