Griffel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse for grifler og steintavler fra Røssevolds Papirhandel i Ålseund, i Søndmøre Folkeblad 4. januar 1892.

Griffel er et skriveredskap, en avlang rissepinne som man skrev med på tavler av skifer eller voks. Den vanligste typen var en spiss pinne av skifter, som ble brukt på skifertavler, gjerne kalt griffeltavler. Griffelen var like har eller noe mykere enn tavla, og når man skrev ble det grå skrift i form av skiferpulver. Dette kunne så vaskes bort med en fuktig klut slik at tavla kunne brukes om igjen. Alternativet var å bruke en pinne av et hardt materiale og risse inn i voks, som så kunne varmes litt opp og strykes ut – men i land med mye skifer, som Norge, var skifergrifler det vanligste.

Ordet kommer fra gresk grapheion, 'noe som skriver, og betyr altså rett og slett skriveredskap. Det kan nevnes at griffel også er navnet på en del av fruktemnet i planter; dette er en oversettelse av det latinske ordet stylus, som betyr det samme.

Griffel og griffeltavle var svært vanlig i skolene, der de ble brukt til skriveøvelser. På den måten unngikk man at elevene sløste bort kostbart papir og blekk på å lære seg bokstavene. Etter å ha blitt brukt en tid, kunne overflaten bli svært ru og vanskelig å skrive på. Fram til omkring første verdenskrig brukte man griffel på svært mange norske skoler.

Et av de store europeiske sentrene for griffel- og tavleproduksjon var Steinach i Tyskland, der man fra 1600-tallet og langt inn på 1900-tallet eksporterte til hele verden. Den siste sendinga derfra gikk i 1968 til Sri Lanka.

Litteratur og kilder