Strømsø Børneasyl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Børneasylet ca 1900. Dette var stasbygningen i Tollbugata, malt med kostbar hvitmaling, for fasaden utad betydde mye. Baksiden inn mot gården var det ikke så farlig med, så den ble malt i en billigere farge.
I 1801 eies huset av enken Mette E. Gierdrum, og det er fortsatt et lite hus, selv om det var påbygd en etasje.
Foto: Anders B. Wilse

Strømsø Børneasyl ble åpnet i Tollbugata 48, Drammen, 24. august 1840, tre år etter at Norges første barneasyl ble åpnet i Trondheim. Det første av fire i Drammen kom på Tangen i 1839. Kong Karl Johan hadde gitt byen 1000 spd. til opprettelse av barneasylene. Dette var institusjoner som oppsto i kjølvannet av industrialiseringen, og som sikret barna tilsyn når begge foreldrene arbeidet utenfor hjemmet.

Tidlige år

Den første bestyrerinnen på Srømsø børneasyl var jomfru Knudsen. Hun stilte rom, lys og brendsel til disposisjon for 40 spd. årlig. I tillegg serverte hun suppe til barna for en skilling pr. porsjon. Når foreldrene var på fattigstøtte, fikk barna gratis mat. Selv om asylene i all hovedsak var opprettet for fattige barn mellom 2 og 7 år, var det slett ikke uvanlig at de gikk der til de var både 10 og 11. De lærte å lese, skrive og regne i tillegg til katekisme og bibelhistorie.

Interessen for barneasylene var i begynnelsen meget stor, både fra foreldre og byens "bedrestilte". Gaver ble gitt og teaterforestillinger avholdt, der overskuddet gikk til asylene. Styreprotokollene til Strømsøe Børne-Asyl viser at den første juletrefesten ble avholdt 13. januar 1847. Ved en gaveutdeling på asylet, hvor 104 barn var til stede, fikk alle barna gaver, bortsett fra fire "som ikke trengte noe". Og det var ikke småtterier de fikk heller: 29 kjoler ble utdelt, bluser, undertøy, strømper, hatter, luer, votter, gensere, vester og bukser.

Av styreprotokollene kommer det videre fram at søkningen til asylet i 1850 var så stor, at barn fra Grønland måtte avvises. I 1863 hadde asylet ca. 100 bidragsytere og ca. 166 spd. i sparebanken. I 1881 ble bestyrerinneposten ved Strømsø asyl ledig. Lønnen var på kroner 1120 og den som ble ansatt skulle få fri bolig, men måtte selv holde asylpike, samt varmt og rent lokale.

Opphør

På 1890-tallet avtok søkningen. Det ble påpekt at asylene ikke var tidsmessige og at de, grunnet forbedrede skoleforhold, burde nedlegges eller omorganiseres. I 1899 ble det nedsatt en komité som skulle se på saken, men 2. april 1902 sa bystyret nei til nedleggelse. Da Blindeforbundet søkte om å få kjøpe eiendommen, drev kommunen fortsatt barnepark med 15 plasser og barnehage med 8 plasser i Tollbugata 48, men det var allerede vedtatt å overføre virksomheten til Andedammen Barnehage, som ble åpnet i august 1980. Selv om "asyl-virksomheten" ble noe annerledes med årene, var det kommunalt daghjem og barnepark i sammenhengende 140 år, fram til 1980.

Kilder og litteratur

  • Natvig, Astrid K.: Strømsø Børneasyl. Fra det nedlagte nettstedet historieboka.no.
  • Drammen 1811-1911. Utg. Harald Lyche. 1911. Digital versjonNettbiblioteket.


Buskerud våpen.png Strømsø Børneasyl er basert på en artikkel fra historieboka.no, et nedlagt nettsted som formidla Buskeruds historie. Teksten er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Prosjektet var et samarbeid mellom wikien og Viken fylkeskommune. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.